Raskautta

Sweat baby sweat – liikunta raskausaikana

Olen aina pitänyt hyvin intensiivisestä treenistä, mutta raskauden myötä oli aika laittaa liikuntatottumukset hetkeksi toisenlaiseen muotoon. Koin aluksi voimakasta luopumisen tuskaa, kun jouduin vaihtamaan korkeasykkeiset treenit kevyempään liikuntaan. Erityisen haastavaa mulle oli kuitenkin lopettaa juuri kunnolla käyntiin lähtenyt avanto-harrastus. Avantouintia on ennen vanhaan pidetty keinona keskeyttää ei-toivottu raskaus ja vaikka en mitään lääketieteellistä vahvistusta asialle saanut, koin paremmaksi jättää talviuinnin hetkeksi sivuun.

Raskausaikana keho käy läpi ihan jäätävän määrän muutoksia todella lyhyessä ajassa. Sen vuoksi joogasta ja pilateksesta muodostui mulle tosi tärkeät liikuntamuodot raskauden aikana. Molemmat lisäävät kehon tuntemusta ja koin niistä suurta apua siihen, että pysyin mukana kehoni muutoksessa. Suositus Kirppanoiden raskausajan pilates-kursseille ja Shantin äitiys-joogalle. Shantin tunteja ei tarvitse varata etukäteen, mistä iso plussa heille! Varsinkin loppuraskaudessa tämä oli tärkeää, kun tekemiset piti päättää aina päivän fiiliksen mukaan.

Kävely on todella hyvä, joskin aavistuksen tylsä, liikuntamuoto raskauden aikana. Vauhdista ei kannata välittää. Mulla viimeisellä kolmanneksella sykkeet meni jo matelusta rasvanpoltto-tasolle.  Siitä vedin johtopäätöksen, että etanavauhti on raskausaikana kovaa treeniä ja siltä se myös tuntui. Ja mikä vain vauhti on aina parempi kuin ei vauhtia ollenkaan. Viimeisten raskausviikkojen aikana laahustin lähinnä korttelin ympäri, mutta uskon siitäkin olleen kovasti hyötyä palautumiseen raskauden jälkeen. Ja ainakin päivittäinen happihyppely virkisti mieltä.

Jos sulla ei ole jumppapalloa kotona, niin suosittelen raskausajaksi sellaisen hankkimaan. Pilates ja jooga auttoivat ymmärtämään kuinka pienelläkin liikkeellä on positiivinen vaikutus kehoon. Eli jos et sillä jumppapallolla muuta jaksa tehdä, niin istu sen päällä vaikka televisiota katsellessa. Näin lantiosi saa tarvitsemaansa liikettä. Raskauden loppumetreillä yksi mun rentoutumiskeinoista oli ottaa pallo suihkuun ja istua siellä sen päällä pelkän tuoksukynttilän valossa hengitysharjoituksia tehden. 

Raskaus on kaiken kaikkiaan lisännyt mun tuntumaa omaan kehoon ja siihen, millaista treeniä sillä kannattaa tehdä. Nyt kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen koen olevani paremmassa kunnossa kuin koskaan, vaikka viimeisistä intervalli- sekä voimatreeneistäni on kohta jo vuosi. Tämän tunteen olen saavuttanut kävelyn, joogan ja pilateksen avulla. Keskivartaloni palauduttua  kunnolla, otan voimatreenin takaisin rutiineihini. Muuten pidän ehdottomasti kiinni noista aiemmin niin tylsinä pitämistäni liikuntamuodoista.

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: