Raskautta

Sektioarven hoito

”Suihkuttele sitä kuumalla vedellä”. Siinä lyhyt ja ytimekäs ohje, jonka saattelemana lähdin naistenklinikalta sektiohaavani kanssa kotiin. Tapojeni orjana en kuitenkaan tyytynyt tähän, vaan googlasin netistä heti tyyliin kaiken mitä sektioarvesta löytyy. Aika pian päädyinkin lukemaan, että arpea kannattaa hoitaa haavan umpeuduttua. Löysin todella hyvän opparin jossa kerrottiin kotihoito-ohjeista ja tämän lisäksi varasin ajan asiaan erikoistuneelle osteopaatti Jutta Aallolle.

Miksi arpea tulisi hoitaa?

Kyse ei ole siis mistään kosmeettisesta asiasta, sillä ei minulle ole edes niin väliä. Mulla kun ei ole tapana kulkea napapaidoissa tai muutenkaan hirveästi esitellä normiarjessa alavatsaani. Sen sijaan arven mahdollisesti aiheuttamat toiminnalliset haitat olisivat minulle ongelma ja syy miksi hakeuduin osteopaatin vastaanotolle. Arven käsittely on tutkimusten mukaan tehokkainta 3vk-3kk leikkauksesta, mutta arpea voi hoitaa myöhemminkin.

Jo ensimmäisellä käyntikerralla (viisi viikkoa synnytyksestäni) Jutta totesi, että haava on parantunut hyvin ja arpi on hyvässä kunnossa. Muutamia kireyksiä sieltä kuitenkin löytyi joista osa helpotti jo hoidon aikana. Sain kotihoito-ohjeet (tosi helpot, 3min joka ilta) ja varasimme toisen ajan kuukauden päähän. Jutan arvio oli että nämä käynnit riittää ja pärjään arven kanssa hyvin.

Toisen käynnin lähestyessä mietin, että pitäisiköhän minun perua aika. Niin oireettomaksi oli tuo arpeni alue muuttunut kotihoidolla. Menin kuitenkin, koska ajattelin että saan mielenrauhan siitä kun ammattilainen vielä kerran tsekkaa että kaikki on kunnossa. Ja kyllähän se kannatti. Arpi oli kuntoutunut oikein hyvin ja kireyksiä oli enää vain vähän jäljellä. Tästä eteenpäin pärjäisin mainiosti itsenäisesti arven aluetta käsittelemällä ja sen tekemiseen sain jälleen selkeät ohjeet.

Tähän hupiin sujahti 160e rahaa. Se on paljon, mutta toisaalta melko vähän verrattuna niihin mahdollisiin kipuihin tai liikerajoitteisiin mitä kenkkuileva arpi olisi voinut aiheuttaa. Ongelmia on yleensä aina helpompi ennaltaehkäistä kuin korjata.

Suosittelen kaikille sektion kokeneille ammattilaisen puoleen kääntymistä arven hoitamiseen liittyen, mutta jos se ei ole mahdollista niin vähintäänkin kannustan tutustumaan noihin netistä löytyviin kotihoito-ohjeisiin. Arven kanssa kannattaa alkaa tehdä tuttavuutta muutenkin heti haavan parannuttua, onhan se uusi asia kehossasi. Kannan omaani ylpeydellä ja iloisena siitä että tiedän sen olevan hyvässä kunnossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: