Raskautta

Kysymyksiä ja vastauksia raskaudesta

Etenkin ensimmäistä lastaan odottavalle, raskaus on mystinen ja hämmentävä kokemus. Siihen liittyy hirveästi avoimia kysymyksiä, joista ainakin me googlailtiin aktiivisesti ihmisten erilaisia kokemuksia. Siksipä kokosimme noita kysymyksiä ja omia kokemuksiamme tähän blogiin.

Mitkä ovat ensimmäiset raskausoireet?
E: minua paleli ihan hirveästi 5. raskausviikolla. Toki ulkona oli myös hitokseen kylmä, mutta en yleensä ole palelevaa sorttia. Kuvottava olo alkoi myös samoihin aikoihin.
J: Pahoinvointi alkoi tosi nopeasti raskauden ekoilla viikoilla. Ja väsymys, se alkoi myös heti (disclaimer: mun raskaus oli hanurista, kaikilla näitä ei tuu)

Kuinka kauan raskauspahoinvointi kestää?
E: Mä pääsin vähällä. Hieman kuvottava olo oli aktiivisesti läsnä raskausviikot 5.-14. mutta se oli hyvin lievää ja pysyi tiheällä aterioinnilla kurissa. Oksensin koko raskauden aikana kerran.
J: Mulla kesti melkeinpä koko ajan. Keskiraskaudessa oli joku muutaman viikon jakso ettei ollut. Tää musta osittain johtui siitä, että väsymys oli koko ajan ihan kaamea.

Kuinka nopeasti raskaus näkyy?
E: Ensimmäiset tutut huomasivat kertomatta raskauden jo raskausviikolla 13. Ensimmäiset raskausfarkut otin käyttöön jo viikolla 11, koska mahani pullahti hyvin aikaisessa vaiheessa esille.
J: Sama kuin Ennalla. Se oli kanssa ihan hauskaa, konkretisoi meininkiä heti alusta asti.

Missä vaiheessa vauvan liikkeet tuntuu? E: Tunsin liikettä jo hyvin varhaisessa vaiheessa, n. raskausviikolta 16 alkaen. Aluksi tunti siltä kun vatsassani olisi ollut kala jonka evä välillä hipaisi vatsaani. Raskauden puolesta välistä alkaen liikkeet alkoivat tuntua selkeämmin ja viikosta 30 lähtein karatetreenit oli jo täydessä vauhdissa.
J: Sama kuin Ennalla, tai vähän aiemmin. Sellasia pieniä hipaisuja, jotka voimistui ajan myötä. Täähän riippuu ihan siitä missä se vauva hengailee ja missä istukka etc on. Eli ei kannata hirveästi tästä ressata.

Mitä mielitekoja raskaus aiheuttaa?
E: mulla ei ollut mitään poikkeavia mielitekoja koko raskauden aikana.
J: Ei mitään muuta kuin sikana hiilareita ja makeaa, mutta edelleen varmaan väsymyksestä johtuen.

Paljon paino nousee raskauden aikana?
E: Mulle tuli reilu 20kg, joista puolet ensimmäisen kolmanneksen aikana kun jouduin kuvottavasta olosta johtuen syömään yli tarpeeni ja toinen puoli viimeisen kolmanneksen aikana ja tästä suurin osa turvotusta.
J:Mulle tuli alkuraskaudessa melkeen 10kg ja siitä sit loppua kohden toiset 10kg.

Kuinka nopeasti raskauskilot lähtevät?
E: kahdeksan viikkoa synnytyksestä painoni oli sama kuin raskaaksi tullessani. En usko, että varsinaisesti juurikaan lihoin raskauden aikana, joten kilotkin lähtivät ilman erityistä ”työtä”. Toki palautumiseni tueksi katsoin aika tarkkaan että syön riittävästi järkevää ravintoa.
J: Sama kuin Ennalla. Ihan uskomatonta. Ajattelin, että ei lähde millään, mutta siinähän ne arjen tohinoissa lähti. Pystyin myös tosi nopeasti lähtemään kävelylenkeille, luulen, että sillä oli iso vaikutus turvotuksen ja muun hävittämiseen.

Voiko stressitöntä raskautta olla?
E: Koin raskauden yleisesti ottaen aika stressittömänä aikana. Ekan kolmanneksen jännitin toki kovasti sitä pysyykö vauva kyydissä ja onhan kaikki hyvin ja viimeisten kuukausien aikana stressasi lähinnä lyhyeksi typistyneet yöunet. Muuten oli aika rennonletkeää meininkiä, josta olin positiivisesti yllättynyt.
J: Mulla pieni stressi oli sinne 12 viikon ultraan asti. Uskon, että tää on kaikilla, et ole vielä kunnolla nähnyt vauvaa ja haluat tietää, että kaikki on kunnossa. Tän jälkeen pystyin ja myös työstin itseni rentoon tilaan, turha stressata asioista mihin ei oikeasti voi vaikuttaa. Jos vauvalla on jotain tai
tulee jotain (mikä on aivan hirveän epätodennäköistä, se on hyvä muistaa), sille ei voi mitään. Ja kaikesta myös selviää. Tähän varmasti vaikuttaa, että itsellä ei ole ikäviä kokemuksia taustalla tai missään lähipiirissä. Stressittömyyteen auttaa myös se, että pysyt niiltä hirviönettisivuilta pois
missä jaetaan kaikki kauhustoorit. Olin myös Facebookissa muutamassa äitiryhmässä, ne olivat ensin kivoja, mutta jossain vaiheessa niissäkin ne negatiivisimmat stoorit alkoivat ottaa vallan, lopetin siis niiden jäsenyyden hyvissä ajoin ennen synnytystä.

Mitkä on parhaat raskausvaatteet?
E: Puolisoni T-paidat ja flanellipaidat, zalandolta tilattu kevyt-toppatakki ja H&M raskausalkkarit.
J: Henkkamaukan raskauslegginsit, ihan kultaa. Lindexin rintsikat, mukavat ja hyvä hinta-laatusuhde.

Siinäpä ekat kyssärit! Jos mieleesi tulee jotain muuta mihin haluaisit kuulla vastauksen meiltä, pistä ihmeessä viestiä!:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: