Raskautta

Raskausdiabetes – neulakammoisen maailmanloppu

Olen melko rohkea tyyppi, enkä varsinaisesti pelkää kipua. Olen harrastanut kontaktilajeja, enkä säikähdä parista mustelmasta. Mutta neuloja vihaan yli kaiken. Etenkin sellaisia, joiden tarkoitus on tehdä minuun reikä josta otetaan verta. Rokotukset ja sellaiset vielä jotenkuten menee, mutta oman veren näkeminen saa minut taantumaan viisivuotiaan tasolle.

Näinpä juhannuksen alla saamani diagnoosi raskausdiabeteksestä sai minut tolaltani. Ei sen ruokavalion takia, olinhan omaehtoisesti aloittanut sen jo pari kuukautta ennen tätä varsinaista diagnoosia, eikä se tuottanut minkäänlaista ongelmaa. Hepulin sai aikaiseksi tietoisuus siitä, että joudun pistelemään itseäni verensokereiden mittaamiseksi. Jos olisin tuolloin tiennyt, että paria kuukautta myöhemmin piikittelen itseäni sentin syvyydelle vatsaan verenohennuslääkkeiden takia, se pikkuinen sormen pintaan tuikkaaminen ei ehkä olisi tuntunut maailmanlopulta… Mutta enpä tiennyt, joten itkeä tihrustin kuin mikäkin nyhverö.

Ei se pillitys kestänyt onneksi kun päivän ja pistelyyn totuin jo toisessa. Eli rohkaisun sana sinulle kohtalotoveri – jos minä selvisin siitä, sinä selviät takuuvarmasti!

No miten muuten raskausdiabetes vaikutti elämääni? Ei yhtään mitenkään. Omani taisi olla todella lievä, koska arvot pysyivät mittauksissa erinomaisina söinpä melkein mitä tahansa. Eli se diagnoosi ei todellakaan välttämättä ole mikään maailmanloppu. Sen sijaan raskausdiabetes on hyvä asia olla tiedossa oman loppuelämän terveyden kannalta. 

Puolet radi-diagnoosin saaneista sairastuvat kakkostyypin diabetekseen 10-15 vuotta tuon diagnoosin saatuaan. Ja kakkostyypin diabeteksen puhkeamiseen voi vaikuttaa usein omilla valinnoillaan. Tämän tietäen voikin siis ajatella radi-diagnoosin olevan maailmanlopun sijaan erinomainen uutinen. Ainakin minulle se oli alkujärkytyksestä toivuttuani sellainen. Nyt tiedostan paremmin ne riskit, jotka kehoni sokerille altistamiseen liittyy ja osaan (ainakin yrittää) tehdä ruokavalioni kannalta paremmin terveyttäni tukevia valintoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: