Sweat baby sweat osa kaksi – liikunta synnytyksen jälkeen ja vinkit vauvan kanssa treenaamiseen
Synnytyksen jälkeinen palautuminen ottaa aikansa, mutta sitä voi myös edistää levolla, hyvällä ravitsemuksella ja sopivalla määrällä kehon aktivointia. Mikä sitten on sopiva määrä kenellekin, riippuu henkilöstä. Asiat kuten liikuntatausta, henkilökohtaiset ominaisuudet, raskauden sujuminen ja synnytys vaikuttavat siihen, miten vauvan kanssa voi (ja kannattaa) lähteä liikkeelle.
Synnytin kiireellisellä sektiolla, johtuen pahaksi edenneistä raskausmyrkytys oireista. Lisäksi jouduin viettämään heräämössä kolme päivää, koska raskausmyrkytysoireet eivät ottaneet laantuakseen. Olin elämäni surkeimmassa kunnossa. Hyvä jos jaksoin sormeani liikauttaa. Pelkäsin, että en enää ikinä ole entiseni ja että toipuminen normaaliin olotilaan vie ainakin vuoden. Onnekseni pääsin jo aika pian toteamaan, että ihmiskeho on todella ihmeellinen ja tajuttoman nopeasti toipuva vempain.
Kaksi viikkoa synnytyksestä tein jo pieniä kävelylenkkejä itsekseni ja välillä vaunujen kanssa (huom! Sektion jälkeen ei saa kuukauteen kantaa mitään vauvaa painavampaa, joten minulla oli tässä vaiheessa aina kaveri mukana varmuuden vuoksi). Neljän viikon kohdalla tein jo melko reippaita tunnin vaunulenkkejä. Kuuden viikon kuluttua synnytyksestä peruskuntoni oli vähintään sillä tasolla kuin tullessani raskaaksi. Ja nyt tätä kirjoittaessa (synnytyksestä 10 viikkoa) koen olevani synnytyksestä lähes täysin toipunut. Raskaudesta palautuminen tulee kuitenkin ottamaan vielä aikansa. Napani yläpuolella oli ennen rasvakerroksen alla jotain kovaa (tai ainakin kovahkoa), nyt tuntuu että siitä menisi nyrkki läpi melkein selkärankaan asti. Erkaumaa olen työstänyt pilateksen avulla. Tuo työ on tuottanut tulosta, mutta tehtävääkin vielä riittää. Tämä ei kuitenkaan estä kuin tiettyjä keskivartaloa ja suoria vatsalihaksia kuormittavia treenejä. Myöskään mihinkään raivokkaisiin juoksu tai hyppytreeneihin en aio suunnata ennen kesää, jotta hormonien löystyttämät niveleni eivät loukkaannu nopeissa liikkeissä.
No miten vauva-arjessa voi sitten voi treenata? Vaunuilemme joka päivä vähintään tunnin, yleensä kolme. Tämä tulee varmasti vähentymään lumen tulon jälkeen, mutta nyt otan kaiken irti noista ihanista (joo, tykkään myös marraskuusta) keleistä. Maanantaisin käyn itsekseni Kirppanoiden Eroon erkaumasta -pilateskurssilla, torstaisin käymme Kallion urheilutalolla vauva-vanhempi jumpassa ja pari kertaa viikossa käyn vauvan kanssa kuntosalilla. Lisäksi olemme kokeilleet Shantin vauva-vanhempi joogaa ja tammikuussa menemme testaamaan tanssituntia. Pääkaupunkiseudulta löytyy hyvin erilaisia vauvoille ja vanhemmille suunnattuja liikuntatunteja. Etenkin nyt kun vauva ei vielä liiku itse, otan kaiken ilon irti treenaamisesta hänen kanssaan.
Vinkit vauvan kanssa treenaamiseen:
- Ota vauvalle mukaan alusta (Äitiyspakkauksen makuupussi on loistava) ja pari kehitysvaiheeseen sopivaa lelua.
- Käytä itse mahdollisimman värikkäitä/ kirjavia vaatteita. Etenkin huomiota herättävät treenitrikoot pitävät vauvan mielenkiinnon yllä.
- Varaa salilla käyntiin 2-3h aikaa ja hyväksy se, että joudut lämmittelemään pariinkin kertaan uudestaan vauvan tarvitessa sinua tai kun sinulle iskee pakottava tarve halia häntä. Huom! varmista fyssarilta (tai joltain muulta asiansa osaavalta ammattilaiselta) mitä voit salilla tehdä. Raskaudesta ja synnytyksestä palautuminen ottaa aikansa – älä riko itseäsi.
- Netistä löytyy kasapäin vauvan kanssa liikkumista ohjaavia videoita. Kotona treenailu on siis myös mahdollista.
- Treenaa vain jos sinusta tuntuu, että se on hyvinvointiasi edistävää. Huonoilla yöunilla tai muuten vaan väsyneenä kannattaa satsata lepoon.
Kirjoitin aiemmin raskausajan liikunnasta ja tähän synnytyksen jälkeiseen treenailuun pätee sama meininki – ei verenmaku suussa vaan ennemmin pikkuhiljaa ja kehoa kunnioittaen. Muistutan itseäni päivittäin siitä, että kroppani on tehnyt aivan mielettömän urakan ja se ansaitsee rääkkitreenien sijaan lempeää huolenpitoa. Mave-ennätyksistä haaveilun aika on sitten joskus paljon myöhemmin.