vauva-arkea

Äidinmaidonkorvike

Tää on aihe, joka herättää mulla eniten tunteita, kun kirjoitan vauva-asioista. Tunteita tämä herättää mussa sen takia, että vaikka itse olen tämän asian kanssa tosi sujut, niin mistään muusta aiheesta en ole saanut arvostelevia kommentteja tai vihjaisuja tai vitsin murjaisuja. Nykyinen ilmapiiri ei tunnu olevan kaikkein hedelmällisin korvikkeellisille (ainakaan täyskorvikkeellisille). Halusin siis kirjoittaa tämän mahdollisimman harkiten ja vain omasta näkökulmasta. Ihan alkuun siis asian konteksti:

 • En ole imettänyt yhtään, ikinä, mitään tai ketään 🙂 Ja olen sen asian kanssa täysin sinut.
 • Syy miksi tähän olen päätynyt on minun henkilökohtainen, eikä kuulu kenellekään muulle. Kuten on kaikkien muidenkin ihmisten laita. Syy saa olla se, että et halua, et pysty, yritit mutta ei onnistunut, tai ihan mitä tahansa muuta. Se on ihan totaalisen OK. 
 • En ole imettämistä vastaan, jokainen saa syöttää lastaa ihan just niin kuin näkee itse parhaaksi. Kunhan lapsi saa ruokaa, eiks niin.
 • Vauvamme on nyt melkein 6kk vanha. Hän on aina ollut täysin terve, ei ole korvatulehdusta, ei vatsakipuja, on hyvä kakka ja kiinteät menevät jo hyvin, nauraa ja on ihan täydellinen oma itsensä.

Kun raskausaikana kävimme neuvolassa läpi, että tulemme syöttämään vain korviketta vauvalle, saimme neutraalin tuen asialle, kuitenkin pienellä painostuksella aina välillä. Imetys tuodaan hyvin vahvasti esille melkein joka kerta kun vauvoista on puhe, oli konteksti mikä vaan, yksityinen tai kunnallinen taho. Henkilökohtainen fiilis on, että usein liiankin vahvasti esille. Tämä estää korvikesyöttämisen tuen, neuvolassa ei osata ohjeistaa korvike/pullosyöttämisessä oikein mitenkään, Naistenklinikalla sama, oikeastaan kukaan ei osaa tai halua sanoa aiheesta mitään. Outoa. 

Näin. Nyt on tämä pois alta. 

Otimme siis itse selvää ja haluan nyt jakaa omia hyviä havaintoja, toivottavasti ne jeesivät monia!

Korvikkeita on monia erilaisia, Naistenklinikalla tarjotaa Tuuti-nimistä, joka toimi meillä siellä ollessa ja kuukauden eteenpäin. Tämän jälkeen kuitenkin huomasimme, että vauvan tuotokset alkoivat olla kovempia, joten päätimme vaihtaa korviketta. Tutkailin kaikki mahdolliset blogit ja muut vinkkisivut ja löysin Arla Little Baby Organicin, jonka otimme heti käyttöön ja joka on toiminut meille aivan superhyvin siitä lähtien. Olen myös suositellut sitä muille ja kuullut hyviä fiiliksiä. Jokainen vauveli on kuitenkin erilainen, eli menkää sillä, mikä tuntuu hyvältä.

Mua hirvitti aluksi se, että korviketta pitää pystyä lämmittämään kädenlämpöiseksi siihen asti, että vauva on ainakin 4 kk vanha. Ostimme Phillipsin Avent pullonlämmittimen ja sillä höyryttelimme sitten monia minuutteja maitoa sopivan lämpöiseksi. Vauvalla meni aivan hermo, varsinkin öisin, ja niin meni tietty meilläkin. Ja varmaan myös naapureilla. Sitten eräänä yönä, kun vauva oli noin kolme viikkoa vanha, annoimme korvikkeen suoraan tetrasta kaadettuna. Unenpöpperössä testasimme, että maistuisiko ainakin pieni tilkka ensi hätään. Vauva veti korvikkeen ihan samalla lailla kuin lämmitetyn. Tähän väliin haluan korostaa, että meidän vauvamme on aina syönyt enemmän kuin hyvin. Korvikkeen lämmittäminen ilmeisesti liittyy siihen, että ei haluta vauvan kropan käyttävän energiaa maidon lämmittämiseen vaan kasvamiseen. Meillä kuitenkin kasvu on ollut aina todella hyvällä käyrällä, joten huolta ei ole ollut. Eli siihen loppui huoneenlämpöisen korvikkeen lämmittelyt. Jääkaapissa olevat tietysti lämmitämme, mutta siihenkin olemme harjoitelleet mikrolämmityksen. Meidän mikrossa esim. Pidämme maidon 15 sekuntia ja sen jälkeen ravistamme ja kokeilemme muutaman kerran ranteen sisäpuolelle tippoja, että on oikean lämpöistä. Älkää siis turhaan ostako pullonlämmitintä, jos ette välttämättä halua. Lämmittämisen tarpeettomuus on ollut meille iso helpotus arkeen. 

Isoin helpotus kuitenkin meille vanhemmille on ollut se, että korvikesyötön voi jakaa ihan kenen kanssa vain. Meillä on esim. aina jaettu yösyötöt, joka tarkoittaa, että olemme mieheni kanssa nukkuneet molemmat joka yö (välillä enemmän, välillä vähemmän) heti synnäriltä lähtien. Isovanhemmat ja muut läheiset ovat pystyneet ja saaneet olla vauvan kanssa rauhassa muutamia tunteja jo ihan muutaman viikon ikäisestä. Uskon itse äitinä, että tämän arvokkaan ja intiimin hetken kokeminen auttaa vauvan lähellä olevia ihmisiä tulemaan entistä läheisemmäksi hänen kanssaan. Vauvan isä on hänelle ihan yhtä hyvä lohtusyli, nukuttaja, syöttäjä, mikä vaan, kuin minä äitinä olen. Olen tästä erittäin onnellinen. Ja mikä tärkeintä, niin näyttää vauvakin olevan <3 

Muita huomioita korvikkeisiin liittyen:

 • Talveksi kannattaa ostaa vaunuihin lämpöä pitävä pussukka, mihin saatte korviketetrat niin, että ne eivät kylmety. 
 • Korviketetrat ei oo kaikkien parhaita, esim tossa Arlan 2dl purkissa ei ole mitään kantta. Me siis ollaan matkalla ollessa jouduttu heittämään ylijäämät pois. Se ei kuitenkaan ole mikään maailmanloppu, mutta hyvä tiedostaa. 
 • Me ollaan pidetty tiukasti kiinni siitä että huoneenlämmössä avattu maito säilyy tunnin ja jääkaapissa 24h. Jääkaappiin laittaessa kantsii laittaa purkkiin aika milloin se on laitettu sinne, ettei mene sekaisin jos on monta purkkia samaan aikaan.
 • Kaikkia korvikkeita ei löydy jauheversiona, mikä helpottaisi reissuille lähtöä. Me matkustimme viikoksi ulkomaille vauvan ollessa 4,5kk vanha ja tajusimme vasta viikkoa ennen lähtöä testata toisen korvikkeen jauhetta. Ei toiminut, vauva ei tykännyt ja tuntui, että vatsa ei myöskään. Eli sen sijaan, että olisimme lähteneet totuttamaan uuteen korvikkeeseen matkan ajaksi, roudailimme viikon korvikkeet 2dl purkeissa mukana. Ne täyttivät yhden pienemmän matkakassin ja koneessa kuljettaminen oli helppoa. Ei siis ongelmaa, mutta on hyvä tiedostaa extraroudaus. Ja pidemmälle matkalle suosittelen kyllä aikaisessa vaiheessa testaamaan ja totuttamaan johonkin jauhekorvikkeeseen.
 • Olemme kuumalla ilmalla (kesällä ja etelän matkalla) antaneet vauvalle maidon lisäksi erillisenä annoksena tilkan vettä. Vauva on ilmiselvästi tykännyt tästä ja se on tullut tarpeeseen. Sain tähän ohjeen lastenlääkäriltä eli meille se oli selkeä vaihtis. En siis itse saanut tähän kunnon juuta eikä jaata neuvolasta niin siksi tähän heitän vinkkinä. Jokainen päättäköön ja kysyköön vielä varmistuksen itse viralliselta taholta halutessaan, mutta meillä siis oikein hyvä lisä kuumina aikoina ja ihan pari viikkoisesta lähtien.

2 Comments

 • KohtaTerkka

  Kiitos tekstistä. Ei muakaan neuvolassa ohjattu syöttämisessä. Mut ite kohta terkkarina voin sanoa, että ohjeistaa ne ei saa. Mikä on typerää. Koska pitäähän vauvan syödä! Onneksi on näitä fb ryhmiä josta saa vinkkejä. Ja sairaalassa on vauvamyönteisyys ohjelma mikä nimenä on typerä. Koska se tarkoittaa imetystä suosivaa. Että onko korvikkeen anto vauvavastaista? Höpö höpö. Fiksu ja terve minunkin kohta 4v ”vauvani” on. Tsemppiä äidit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: