vauva-arkea

Miten saada unen päästä kiinni? Top 5-vinkit yöheräämisiin

Olet umpiunessa ja säpsähdät hereille, kun vauvasi rääkäisee. Mitä tapahtuu? Onko se kunnossa? Sillä on varmaan nälkä! Ei sittenkään… Rakkauden hedelmäsi vain käänsi kylkeään ja jatkoi uniaan, mutta sinä olet umpihereillä. Kiva.

Minulle tuli aivan yllärinä, että vauvan yön aikaisista mölyistä iso osa ei tarkoita mitään reagointia vaativaa. Ja, että sen älämölön volyymi on melko reipas. Siihen herää vähän saman tyyppisellä fiiliksellä kuin palohälyttimeen. Koita siinä sitten nukahtaa uudestaan, kun adrenaliini virtaa suonissa ja syke on sama kuin body pump tunnin päätteeksi. Onneksi on kuitenkin joitain asioita, joilla voit tukea sitä, että nukahdat uudestaan helpommin.

Tässä mun top 5-vinkit siihen, millä edesautat uudelleen nukahtamista: 

  1. Älä missään olosuhteissa koske puhelimeesi. Älä tee sitä edes kelloa vilkaistaksesi. Houkutus kurkata tulleet viestit, face-ilmoitukset tai hesarista äkkiä yön tapahtumat on suuri. Kun nyt kuitenkin oot hereillä, niin mitä väliä… Usko pois, on sillä. Tässä pitää olla todella kurinalainen.
  2. Hommaa kello. Ensisijaisesti tukemaan tuota kohtaa yksi. Se auttaa myös hahmottamaan mikä vauvallasi mahdollisesti on tarpeena, mikäli hänen mölyily jatkuu. Jos olet juuri ruokkinut hänet, kyse ei todennäköisesti ole nälkään nääntymisestä vaan esim. pelkkä tutti voi riittää saattamaan hänet uudestaan uneen.
  3. Järjestä vessaan yövalo. Ja kaikkiin muihinkin paikkoihin missä sun on yön aikana liikuttava. Jos yhdessäkin tilassa on liian kirkasta, et näe muissakaan ilman kunnon valoa ja mitä enemmän altistat itseäsi valolle, sitä todennäköisemmin voit heittää hyvästit unelle. Tämä asunnossa hiippailu öisin ilman valoja on erityiskyky josta tulee ihan 007-olo, kannattaa kokeilla.
  4. Käy illalla tuleva yö läpi mielessäsi. Onhan minulla kaikki tarvittava saatavilla? Puhtaat lakanat, yöpuku, kapalopussi vauvalle… Vesipullo (tai useampi) sängyn vieressä… Onhan kaikki kulkureitit vapaana, että pääsen hiippailemaan erityiskykyni voimin ympäri kämppää ilman että murran varpaani… Miettimällä nämä valmiiksi, pystyt vastaamaan vauvan tarpeisiin nopeammin ja voit pysyä autopilot-tilassa hereillä olosi ajan. 
  5. Älä syö. Raskausaikana opetin kehoni siihen, että yöllä herätessä on kiva pistäytyä jääkaapille napostelemaan jotain ja tämä ”kiva tapa” jatkui myös vauvan syntymän jälkeen. Jossain kohtaa tajusin, että elimistöni saa syömisestä viestin, että nyt ollaan sitten hereillä ja tämä tapa hankaloitti nukahtamista. Puhumattakaan siitä, mitä purukalusto ja jenkkakahvat tykkäävät jatkuvasta napostelusta… Yösyöpöttelystä vieroitus vei minulta kolme yötä. Lasi vettä riitti täyttämään tarpeeni ja tästä on ollut tosi iso jeesi siihen että nukahdan nopeammin uudestaan.

Nukkuminen ja siihen liittyvät tottumukset on tosi yksilöllisiä. Mulla nää on toiminut (ainakin välillä), mutta voi olla että sulla toimii joku ihan muu. Ehkä se tärkein vinkki on, että älä heti alistu siihen, että ”noni, nyt en sit saa enää unta”, vaan kokeile erilaisia keinoja, jolla voit helpottaa nukahtamistasi. Ja jos vaan mahdollista niin pidä huoli, että saat välillä nukkua myös pidempiä unipätkiä jonkun toisen säpsähdellessä vauvasi mölyihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: