vauva-arkea

Ensikengät vauvalle

Aluksi selvennös: Ensikengillä tarkoitan kenkiä, joilla vauva (ei se kyl kohta enää mikään vauva ole, 10kk pikku-vilperi) seisoo jo, ei vain istuskele rattaissa.

Niin, että kenkiä pitäisi hommata! Ajattelin ensin, että ostan nyt kirppikseltä jotkut lenkkarit ja menköön niillä, eihän se paljoa kävele ja sit ne menee likaseksi kuitenkin 🙂

Sitten onneksi välähti. Olemme tarkoituksella pitäneet vauvaa paljain jaloin kotona koko ajan, se on ilmiselvästi helpottanut konttauksen ja seisomisen ja nyt 9,5kk vanhana kävelemisen alkeita. Ymmärtäähän sen, olen paljain jaloin itsekin kotona ja esim. kesäisin mökillä, tuntuu, että se tekee hyvää jalkapohjille ja seisomiselle kokonaisuudessaan.

Tästä intoutuneena etsin tutuista Facebook-ryhmistä josko joku muu olisi miettinyt samaa. Minuutin päästä eteeni aukesi tälle asialle tehtyiä OMIA face-ryhmiä! Huh. Ekaksi nauroin. Ja sitten liityin. Ja onneksi tein niin, sain hyvän yleiskuvan jengin mietteistä ja eri kenkämerkeistä. Ymmärsin, että monet vannovat ns. Paljasjalkakenkiin/tossuihin. Sekin tuntuu fiksulta, varsinkin kun nykyään on tosi laadukkaita merkkejä sekä aikuisille, että lapsille.
Koska itse en olisi välttämättä tätä tutkimusrumbaa jaksanut tehdä ja ihan mieluusti olisin lukenut sen vaan yhdestä blogista, koostin opit ja ideat tähän. Toivottavasti se jeesaa jotakuta <3

Vauvani ensikenkätarve ajoittuu loppukeväälle ja kesälle. En siis lähtenyt etsimään talvikenkiä, mutta sain niistäkin vinkkiä, että samoilla merkeillä on kenkiä myös talvikäyttöön. Suositeltuja merkkejä ovat ainakin: Froddo, Wildling, Feelmax, Slipstop ja, ehkä hieman yllättäen, Stonz.

Luulin itse, että Stonzit ovat vain joku lapsien muoti-ilmiö, mutta ilmeisesti helppouden lisäksi, ne ovat myös ihan hyvät konttaus-kävelymenoon. Hienoa! Hienoa, myös siksi, että saimme sellaiset käytettynä muutama viikko sitten ja olemme testailleet niitä ahkerasti. Niiden laittohan toimii helposti kahden kuminauhan avulla, itsellä on tuottanut hieman haastetta saada vauvan nilkka alemman kuminauhan ”alle”. Luulen, että tämä johtuu pitkälti kehitteillä olevasta nilkasta, jota ei hirveästi vielä ole. Stonzit kuitenkin pysyvät tosi hyvin jalassa ja niillä on menestyksekkäästi sekä konttailtu, että seisty ja otettu askeleita. Stonzit sopivat mun mielestä ajankohtaan missä ne saadaan hyvin talvi/vk-haalarin päälle, eivät kesälle.

Lähdin siis metsästämään kesäkenkiä! Suosittelujen perusteella tilasin kahdet Slipstopit, ne sopivat sisätiloihin ja kesäkuivalla uloskin, mutta kuluvat sen verran, että ei esim. Pyöräilyyn tai keinumiseen. Konttailukin varmaan aika paljon kuluttaa päätyä, jos hiekalla menee. Mutta, kevyet ja tosi mukavat, eikä niin pahan hintaiset (käytettynä löytyy myös), eli niitä muutamat. Löysin käytettynä sekä Torista, että Facen Marketplacesta.

Halusin näiden lisäksi vielä kunnon kengät, juuri siihen kuluttavampaan liikkumiseen, ounastelen, että kesä menee villisti juoksennellessa ja rymyillessä… löysin näihin vihkiytyneestä kirppisryhmästä ”Paljasjalkakengät (keskustelu ja kirppis)” paljon hyviä vaihtiksia ja siellä on myös asiantuntevaa porukkaa eli saa apuja ja laatua varmasti. Meikä poisti täältä Bobux Xplorer kengät, joihin myyjä vielä laittoi mukaan softshell päälliset, joita käyttää ulkona! Näin kengät pysyvät siistinä esim, sisäkäyttöä varten. Nerokasta!

Laatukenkien hinnat pyörivät uusina noin 40-100 euron hujakoilla, joten itse suosin kirppiksiä. Itse tosin suosin aina kirppiksiä ei hinnalla väliä 🙂 Kengissä vielä tuli itselle mieleen, että käytettynä ne ovat jo myös sisäänajettu eli voivat olla jopa paremmat käyttöön. Mutta, jokainen tavallaan. Hienoa tässä kuitenkin on, että laatuun pääsee käsiksi myös alemmilla hinnoilla. Merkeillä on myös hyviä alemyyntejä välillä, esim. Zalandolla näytti olevan Froddot usein alessa eli kannattaa niitä tsekkailla.

Entäs sitten ihan se ollenainen eli minkä kokoiset kengät ostan pikkuiselle? Tästä oli ihanan paljon ohjeita ja vinkkejä! Tämä on suuupertärkeä osuus ostamisessa, käytä siihen siis muutama hetki niin menee ekalla oikein. Askella-sivustolta löytyi tosi hyvä ja selkeä ohje mittaamiseen ja koon valintaan : https://www.askella.fi/oikean-koon-valitseminen


Meillä siis loppujen lopuksi aloitettiin loppukevät kombolla: Stonz, Slipstop Bobux ja pediped-merkkiset perussandaalit.

Yksisarvis Stonzit, Dinosaurus Slipstopit, ihanat persikan väriset Bobuxit ja vihreät ”normisandaalit”, merkin nimi on Pediped.

Jos noita Bobuxeja ei olisi tullut ostettua olisin päätynyt ostamaan Froddot. Ehkä ne otetaan sit seuraavaksi eli syksyllä, koska näiden vipeltäjien jalathan ilmeisesti kasvavat megavauhtia. Silloin etsin taas hyviä vinkkejä Faceryhmästä: ”suositusten mukaiset kengät lapselle” ja ostelen sitten Torista tai aiemmin mainitsemastani Facen ryhmästä ”Paljasjalkakengät (keskustelu ja kirppis)” tai Marketplacesta. TAI jos syksyllä koronatilanne on helpottanut, käyn ihan oikeilla kirppiksillä tsekkailemassa, ai että se olisi ihanaa. On jo niin ikävä kirppiksillä samoilua ja kaikkea muutakin normiarkiheiluntaa ihmisten ilmoilla. Onneksi kuitenkin netistä löytyy kaikki, neuvoista kenkiin asti! 🙂

2 Comments

  • Johanna

    Kiitos tästä kirjoituksesta! Jään odottelemaan talvikenkäpostausta, sillä näköjään suht samoja aikoja ja ihmetyksiä elellään näiden pienten kanssa… 😀

    • Johanna

      Jes! Samoin, jos tulee hyviä oivalluksia syys/talvimeininkeihin niin saa tännekin vinkata:) samassa veneessä ollaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: