Reissailua

Vauvan kanssa ulkomailla, osa 1. Lentäminen

Jännitys tiivistyi lentoa edeltävänä iltana. Olin käynyt jokaisen mahdollisen skenaarion päässäni läpi, kolunnut kaikki mahdolliset blogit ja listat ja suositukset, jutellut neuvolan kanssa jne jne. =) Perusteellisuus on välillä hyveeni, välillä voi ampua yli. Mutta kannatti. Noudatin hyviä vinkkejä ja olin koonnut oman listan pakkailuistamme (lisään tarvikelistan linkin tähän pian). Homma lähti liikenteeseen erittäin sujuvasti ja jatkui lomalla myös. 

Äiti ja vauva valmiina matkaan!

Pienet alkuspeksit reissusta: 

  • Meitä oli matkalla mukana meidän kolmen (minä, mieheni ja vauva 4,5kk) lisäksi muuta perhettä, mm. isovanhemmat
  • Olimme viikon ajan Gran Kanarialla, all inclusive resortissa, Ocean Beach Clubilla
  • Matka-ajankohtana oli marraskuu
  • Tämä oli tosiaan vauvan eka ulkomaanmatka ja sen kautta myös eka lentomme vauvelin kanssa. Lento oli 6 tuntia pitkä. 

Lentämistä jännäilin ehkä eniten matkaa ajatellen, taas kerran kauhutarinoita kuunnellessa vuosien varrella odotin pelkkää itkua, kakkaa kaikkialle levittyneenä, kipeitä selkiä ja käsiä kantamisen ja sylissäpitämisen jälkeen. Ai että! Juttelin myös muutaman tutun kanssa etukäteen, jotka sanoivat ihan välttävänsä matkustamista vauvan kanssa, koska pelkäävät mm. näitä mainittuja juttuja. Noh. Toisin kävi. Otimme mukaan vauvan isot Emmaljungan vaunut, koska hän on vielä liian pieni matkarattaisiin (oli ihan superhyvä päätös, vaikka mietimme eka, että hirveä roudaus). Vuokrasimme Helsinki-Vantaan lentokentältä Airshell– pakkauslaatikon vaunuille, se helpotti niiden kuljettamista upeasti. Suosittelemme lämmöllä. Molempiin suuntiin lennolle puimme vauvalle bodyn ja sukkikset, varuiksi oli myös merinovillahaalari, mutta sitä ei tarvittu ollenkaan. Tulomatkalla oli jopa niin kuuma, otimme suosiolla sukkiksetkin pois.

Vaunujen pakkaus airshell-kuoreen toimi helposti

Kanarialle lennettäessä beibi ei itkenyt lennolla kuin noin viisi minuuttia ennen nukahtamistaan. Niin hän tekee myös normaalisti ennen päikkäreitä. Uskon, että tähän liittyy se, että ilmeisesti alle vuoden ikäisillä ei korvat vielä kipeydy nousussa tai laskussa. Syötimme tuttipullolla maitoa lähdön ja laskun aikana, saattoi myös auttaa asiaa. Lentokoneen hurina ja mukaan otettu Wishbear auttoivat nukahtamista myös. Lennon ajankohta, aikainen aamu, toimi myös meille vuorokausirytmin osalta ihan superhyvin. Vauva sai nukkua normipituiset yöunet noin seiskaan asti aamulla ja koneessa hän söi ja valvoi, ottaen välissä parit puolen tunnin nokkarit. Vauva naureskeli, sai muutamia fanejakin. Hän ei myöskään kakannut, mikä tietty olisi ollut hyvä kokea ja koneessa oli vessassa hoitopöytä (!!!), tällaisesta en ollut kuullutkaan eli vaipanvaihdot olisivat sujuneet ihan hyvin. Pissavaipan vaihdoimme omalla penkillä sylissä, housuvaipat on tähän käteviä. Lentohenkilökunta oli tosi ystävällistä, söimme vuorotellen mieheni kanssa ja viihdytimme vauvaa muutamalla mukaan otetulla lelulla. Valot ja muut ihmiset toimivat myös hyvänä virikkeenä. Otimme mukaan niskalentotyynyn, jota pidimme syöttäessä ja vauvan nukkuessa tukityynynä, tosi hyvä ja helppo apu!

Vauvan whitenoise-unikarhu toimi unen tukena hienosti lennon aikana <3

Kuusi tuntia meni ihan älyttömän nopeasti myös meillä vanhemmille, koska actionia oli paljon enemmän kuin ennen vauvaa. Silloin se tunnista toiseen Netflixin selailu alkoi tympäistä jossain vaiheessa. Vauvan tarvikelistassa näkyy myös mitä otimme hoitolaukkuun lennolle mukaan, lisään linkin tähän pian.

Paluumatka tehtiin iltalennolla eli meininki oli eri kuin menomatkan aamulennolla. Nyt tiedettiin, että yöunille nukahtaminen saattaisi olla haastavaa koska ärsykkeitä (valoja, ääniä hajuja etc) on toosi paljon.

Lennon kesto oli taas sen kuusi tuntia ja juuri ennen lentoa vaihdettiin vaippa ja vauva otti puolen tunnin nokkarit. Nousussa syötimme taas ja sitten pari tuntia meni kuin siivillä, leikimme ja vauva sai taas paljon iloisia huomionosoituksia muilta matkustajilta. Neljän tunnin jälkeen alkoi vauvalla olla iltaunien aika jo tosi käsillä, mutta ei vaan saanut unen päästä kiinni. Meidän lähellä oli pari muuta pientä ja aina kun meidän vauvalla silmät ummistui niin alkoi toisen itku, johon meidän sympatiaitkijä heti heräsi vastaamaan:) unen yritystä jatkui ehkä 30-45min jonka jälkeen vauva varmaan oli tarpeeksi väsynyt, mutta keksimme myös virittää huivin niin, että vauva sai rauhassa nukahtaa. Edelleen myös Wishbear oli apuna. Loppumatka meni nukkuessa. Taaskaan ei päästy testaamaan kakkavaipan vaihtoa, se jätetään siis seuraaville reissuille. 

Harsoviritys vauvan unien turvaamiseksi toimi hyvin

All in all, tosi hyvin meni lennot! Eli rohkaisun sana kaikille matkalle halajaaville, ei kannata lentoja jännätä, tosi hyvin ne menevät!

Ainoa mitä matkalla tuli kaivattua oli yölennon jälkeen autokyyti. Bussia odotellessa ja kamoja roudatessa vaunujen kera huumorilla oli tärkeä sija hermojen säilyttämisessä. Silti, olemme vahvasti sitä mieltä, että vauvan kanssa ei autoa tarvita (ainakaan Helsingisn kantakaupungin alueella asustaessa).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: